dissabte, 26 de setembre del 2009

"Hogar dulce hogar"




Quan vam arribar a Coyhaique, una de les incògnites que més ens preocupaven era trobar “l’arriendo” (tal i com aquí ho diuen).
En aquesta regió (Región XI-Aisén) no hi ha pràcticament cap indústria ni cap empresa constructora. Totes aquelles zones que es volen edificar han de fer-ho des de fora: important el material, les eines i fins i tot la mà d’obra. Si en aquest lloc fos rentable especular i construir, segur que ja s’hauria fet més del que s’ha fet. Però com ja he dit més vegades, aquí no hi ha res i ningú hi vol apostar perquè encara que tiressin els daus més de cent vegades al taulell, és segur que mai tocaria el número desitjat. Per tant, pels joves es fa molt difícil independitzar-se i costa molt trobar cases de lloguer a preu mòdic.
Nosaltres ens vam trobar amb aquest problema de cara.
En Toni, un dels nois que ha vingut a fer les pràctiques a Coyhaique amb mi, va arribar uns quants dies abans a aquestes terres que l’Anna, la Maria i jo. Durant aquest període que va estar sol, va intentar trobar una casa de lloguer amb quatre habitacions, però després de passar-se dies voltant pel poble per veure si tenia sort, aviat ens vam donar compte de que seria difícil tirar els daus i que sortís el número desitjat.
En canvi, el dia que nosaltres vam arribar a l’aeroport de Balmaceda, en el moment de tirar els daus, sinó vam encertar amb el número si que ens hi vam acostar molt. Buscant una pensió perquè nosaltres passéssim les primeres nits, en Toni es va topar amb “Casa Nati”.

“Casa Nati” és una barraca adjunta a la casa de la mateixa dona del nom del lloguer. Una espècie de caixa feta amb paper de fumar de 40 m2, equipada amb dues habitacions: una de molt petita amb una llitera(deu ser la teòrica habitació pels nens) i una de més gran amb llit de matrimoni, tele i altres detalls*. També té un lavabo i un menjador-cuina. Al principi ens va transmetre una sensació de fredor, semblant a la de la resta del poble. Només té dues habitacions i un menjador-cuina. Les parets de fusta? Tan sols en una habitació. Per això no transmetia gaire calidesa i aquest fet ens va desanimar força.
Malgrat això, ara que escric aquestes paraules, penso que aquesta ha estat una bona oportunitat per comprovar que fem el que fem, pensem el que pensem, som animals, animals territorials. Unes poques hores després de deixar les maletes en les nostres respectives habitacions, vam començar a omplir la casa dels diferents objectes que portàvem: guies turístiques i novel·les que van anar a parar a una prestatgeria que hi ha a la cuina, vam deixar al bany els raspalls de dents i altres elements d’higiene, etc. Amb el pas dels dies, hem anat fent altres compres i ara a part de tenir fins i tot Internet a casa, de tant en tant podem animar i fer caliu tocant una petita guitarra per aprenents a la vora del foc. De la mateixa manera que una parella d’orenetes es fan el niu en la cornisa d’alguna casa quan arriba l’estiu, nosaltres hem anat decorant el nostre cau deixant a poc a poc la nostra identitat a cada racó de la casa.
Ara, a vegades, encara pensem en buscar alguna casa que tingui més habitacions i que sigui més gran. Però cada cop els lligams amb aquest petit racó de Coyhaique, que s’ha convertit en una espècie de Jardí d’Epicur en el qual fem “teràpies” per digerir millor tot allò que vivim i ens impacta, s’estan fent més forts. Té la pinta de que durant més de 3 mesos, cada cop que creuem la porta d’entrada després d'una dura jornada, en forma de sospir, una veu en of ens cridarà a dins del cor: “Hogar dulce hogar”.


*Per decidir qui es quedava amb una habitació o una altra vam fer dos grups: l’Anna i la Maria i en Toni i jo. Com diu un amic meu: “La sort és sabia”, així que per posar-nos d’acord, vam trencar un pal i aquells als qui els hi tocava el pal llarg tenien l’habitació. A en Toni i a mi ens va tocar l’habitació grossa, però vam poder comprovar que la sort no és tant sabia, doncs nosaltres no li donàvem tanta importància a l’habitació com l’Anna i la Maria així que les vam canviar.

7 comentaris:

  1. =) =) me alegro que hayáis endulzado vuestro nuevo hogar!!
    bona nit
    K.

    ResponElimina
  2. Bé, està clar que el què forma la llar no és la casa sinó les persones i el que aquestes hi aporten. Estic segura que amb el pas dels dies encara serà més vostra i finalment us sabrà molt de greu deixar-la enrere, encara que sigui per canviar-vos a una casa més gran amb més habitacions, perque aquesta petita casa ha sigut el vostre començament.
    A la fotografia se us veu molt animats, amb cares radiants, me n'alegro!
    Per cert, ara que veig els espaguetis, qué tal el menjar per allà? Quan hagis provat algún menjar tipic ja ens explicaràs què tal jajaja
    Petons!

    ResponElimina
  3. En esta puñetera máquina que se cree que lo sabe todo saldrá que el que subscribe estas líneas es anónimo. ¡”pue v'ase que no”!

    Este personaje os desea que vuestra desconstrucción de la realidad (occidental) os sea de lo más provechosa, que la socialización no sea un muro y os pueda abrir la mirada para poder observar los intersticios de una vida en continuo movimiento y que la pesada carga (a veces) de vuestros/nuestros recuerdos, prejuicios y miedos no interfieran mucho para disfrutar de una experiencia que agrande el alma.

    En un sentido más prosaico me alegra que todo "se asiente", que se vayan abriendo las puertas para haceros la estancia más cómoda y como podemos ver según la foto, podáis disfrutar de suculentas comidas. ;-)
    Lástima que no dispongamos de un “aparatejo”... como ese del Star Trek y podamos llevar nuestras partículas hasta allí y poder, cuando menos, echar un vistazo “in situ” del lugar. A cuantos nos gustaría ahora ser tus ojos y tu piel para sentir ni siquiera por un instante ese gélido y vital viento del sur.
    Nos seguimos leyendo...

    Un besote y un abrazo

    joaQuín

    ResponElimina
  4. Iuhu!!!!

    Que guai Aiamar, em feu molta enveja!

    Avui acabo de descobrir el teu blog i és genial :)

    Seguim en contacte!

    mar.

    ResponElimina
  5. És un plaer seguir-te per aquí, aconsegueixes que em transporti, a través de les teves experiències, al teu lloc en un instant. I més de la manera en què ho fas.
    Sé que estàs aprofitant aquesta oportunitat d'impregnar-te amb altres paisatges, altra gent, amb les diferents formes de ser i de fer.
    Ja no hi ha marxa enrere, no tornaràs a ser el mateix, doncs la diversitat que t'està aportant aquest viatge i el teu saber estar t'està fent més savi i més ric. Però sé que repartiràs aquesta fortuna que estàs adquirint, de fet ja ho fas.
    Continua així Aimar, que jo també estaré esperant.
    Dolços petons,
    M.J.

    ResponElimina
  6. Joaquín: Me ha gustado mucho tu comentario. Gracias por todos tus deseos porque poco a poco parece ser que se van cumpliendo. Algunas veces las cosas se tuercen un poco, pero deben de estar hechas de algún material elástico que las hace volver a su estado original o a algún estado parecido al de partida.
    Desde luego, no estaría mal que existiese algún tipo de Google Earth capaz de enseñar aquello que están viendo tus seres queridos. Pero por lo menos tendrían que diseñar algún sistema de privacidad! Que no quiero que vean cuando quieran mi culo peludo! No más facebooks por favor!jeje.
    Quizá alguna de esas partículas que viajan locamente por aquí, llevadas por el viento gélido, acaben acariciando tu pelo.
    Nos seguimos leyendo!
    Un fuerte abrazo.

    Mar: No m’esperava això! Me n’alegro de que tu em puguis anar llegint per aquí.
    Espero que vagin bé les coses per allà.
    Un petonàs

    ResponElimina
  7. Hola Aimar,
    Me alegra, me emociona leerte y sentir tus vivencias desde tan lejos.
    Disfruta cada segundo, de la forma que sea, y cuidate mucho.
    Un besote,
    Maria

    ResponElimina